Εικαστικό εργαστήρι βιωματικής εκμάθησης «Ενορία σε δράση». Εγκαίνια Σάββατο 9/7/2016 και ώρα 20:30. Καθημερινά 20:30-22:30.

Περάσανε κιόλας 3 χρόνια από τότε…! Ιδέα, πρωτοβουλία του πρωτοπόρου Ιερέα, πάτερ Νικόλαου Φρομουζόπουλου.
Η συνολική στήριξη και εμπιστοσύνη της εκκλησιαστικής ηγεσίας Φωκίδας και το προσωπικό μου στοίχημα-πείσμα είναι οι καταλυτικοί παράμετροι αυτής της προσπάθειας.
Μια προσπάθεια που δεν θα είχε ευδοκιμήσει χωρίς την απεριόριστη στήριξη του προέδρου της κοινότητας Μαραθιά, του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου, αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού που τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που μου προσφέραν αυτά τα χρόνια.
Έτσι καταφέραμε και φέτος να φτάσουμε σε μια έκθεση των ζωγραφικών έργων και κατασκευών των μικρών μαθητών του εργαστηρίου. Δεν τους αποκαλώ ζωγράφους, γιατί θα τους αδικήσω. Τους αποκαλώ «φωτεινούς κοσμοπλάστες» !
Και ζητάω απ’ όλους , γονείς, παράγοντες, συντοπίτες, να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας διάπλατα, μπροστά σ’ αυτά τα θαύματα που λέγονται παιδιά μας.
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά απολύτως άλλη επιλογή εκτός από τη σωματική και ψυχική τους υγεία, που μόνο η αληθινή αγάπη, η ακούραστη φροντίδα και η οικογενειακή γαλήνη και διδασκαλία μπορεί να τους προσφέρει.
Ιδιαίτερα σήμερα, που σ’ ένα τόσο παγκόσμια ταραγμένο καθεστώς, τα παιδιά χάνουν συνεχώς τα δικαιώματά τους, αφού καταλήγουν από νωρίς να γίνουν «φθηνό κρέας» στις ανθρωπομηχανές του χρήματος. Κι αυτό είναι βασική μας υποχρέωση να παλέψουμε για να το ανατρέψουμε, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και σαν τοπική, αλλά και σαν παγκόσμια κοινότητα.
Βασικοί μέθοδοι για αυτή την προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν το δρόμο προς την κριτική σκέψη, τη μαχόμενη γνώση, και να τις κάνουν τρόπο ζωής. Στο χρόνο που είναι μεγάλος μπροστά τους, αλλά τόσο σκοτεινός, αβέβαιος και άδικα προαποφασισμένος και κατανεμημένος. Εδώ λοιπόν ένα μεγάλο ρόλο έρχεται να παίξει αυτό που λέμε διδασκαλία της αισθητικής αγωγής και η λειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου βιωματικής εκμάθησης. Όλοι μαζί δυναμικά και δια του… παραδείγματος.
Δεν θα γίνουν όλοι ζωγράφοι… μπορεί και κανένας…
Όλες όμως και όλοι έχουν ανακαλύψει με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά τους, τον τρόπο να φτιάχνουν, φωτεινές εικόνες γεμάτες ενέργεια, χαρά και πολύ πολύ…. Μέλλον!
Για αυτό λοιπόν τους αποκαλώ για άλλη μια φορά «φωτεινούς κοσμοπλάστες». Μας καλούν με τα έργα τους για Τρίτη χρονιά να τους κοιτάξουμε στα μάτια να απαντήσουμε στα ατελείωτα ερωτήματά τους, να τους ανταμείψουμε για αυτά που πραγματικά αξίζουν!
Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι για αυτούς η μαζική παρουσία μας στην έκθεση τους, ο ειλικρινής και συνεχής διάλογος μαζί τους… κι άπειρα χαμόγελα και φιλιά στοργικής αγάπης προς τα πρόσωπά τους.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους από καρδιάς.
Καλό καλοκαίρι. Καλή αντάμωση στα εγκαίνια, το Σάββατο 9/7 στις 20:30 στην αίθουσα Γκανιάτσου (δίπλα στην ταβέρνα Μελίστα) στο γραφικό Μαραθιά Φωκίδας.

Βασίλης Λιακόπουλος
Εικαστικός καλλιτέχνης – Δάσκαλος Αισθητικής αγωγής Α/βάθμιας εκπαίδευσης

13523706_1160214897332318_1262830867_o